Wanneer wil je gaan?

14 mei 2024
8:30-16:00 · Hattemerbroek · € 382,-
20 juni 2024
8:30-16:00 · Nieuwegein · € 382,-
25 juni 2024
8:30-16:00 · Hattemerbroek · € 382,-
Ik wil deze training op een andere datum/locatie volgen · € 382,-

Werken met rolsteigers

Video

Intro

Weet jij uit je hoofd vanaf welke windkracht je niet op een rolsteiger mag werken? Of hoeveel mensen er maximaal op een rolsteiger mogen? Voor de veiligheid is het van groot belang dat werken met rolsteigers doelmatig gebeurt. Na een cursus werken met rolsteigers verplaats, monteer en demonteer je veilig rolsteigers volgens de Arbowet.

Een rolsteiger is onmisbaar als je op hoogte werkt, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een steiger kan instorten als hij niet goed is gemonteerd of leiden tot een ongeval bij onveilige verplaatsing. Werk altijd volgens de veiligheidsregels om risico's en ongelukken te voorkomen. Onderschat werken op hoogte niet en volg de cursus werken met rolsteigers.

Werkgevers moeten er volgens de ARBO-wet voor zorgen dat medewerkers deskundig zijn om veilig met een rolsteiger te werken. Een cursus en bijbehorend certificaat voor werken met de rolsteiger tonen aan dat medewerkers voldoende kennis hebben om dit veilig te doen. De training voldoet aan de nieuwe regelgeving van 1 januari 2020 voor het veilig opbouwen van een rolsteiger en (de) monteren vanachter een dubbele leuning, zoals beschreven in het meest recente A-blad Rolsteiger.

Wat leer je?

In de rolsteiger cursus leer je theoretisch de belangrijkste procedures, onderdelen, wetgeving en regels. Daarna pas je de theorie interactief toe in de praktijk bij het veilig monteren, demonteren en verplaatsen van de rolsteigers.

Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat van deelname voor veilig werken met een rolsteiger.

Resultaat
✔ Monteer correct een rolsteiger
✔ Demonteer veilig steigers
✔ Verplaats rolsteigers naar een andere locatie
✔ Kennis van de geldende wetgeving
✔ Herken en voorkom mogelijke risico’s met de rolsteiger

Duur training

1 dag (7,5 uur)

Programma

Tijdens de cursus voor werken met de rolsteiger wordt het programma opgedeeld in theorie en praktijk. In de praktijk oefen je met de theorie door het opbouwen en afbreken van de steigers.

Theorie
 • Algemene inleiding
 • Ondergrond en belasting klasse
 • Controleren en keuren van het materieel
 • Zwenkwielen, stand elementen, platform, kantplanken, liggers, leuningen en diagonalen
 • Borging van stand elementen
 • Instabiliteit
 • Onderdelen uittrekken
 • Monteren, opleveren, beklimmen, verplaatsen en demonteren
 • Omgevingsrisico's en weersomstandigheden
 • Kappen, zeilen en hijswerktuigen
 • Veiligheid en persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Diefstal materieel, inklimbeveiliging en transport
 • Kamersteiger en trappentoren
Praktijk
Oefen met twee verschillende soorten aluminium rolsteigers:
 • Monteren
 • Inspecteren
 • Verplaatsen
 • Demonteren
Certificaat
De training wordt afgesloten met een toets. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat voor werken met de rolsteiger. Het certificaat is in de vorm van een pas.

Locatie: Klik op "Bekijk datums" voor de beschikbare locaties.
Liever op eigen locatie? Informeer dan naar een in-company maatwerk cursus.

Datum: Klik op ‘Bekijk datums’ voor de beschikbare data.
Staat er op dit moment geen training in de planning? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens achter via het inschrijfformulier. Wij kijken graag met je naar de mogelijkheden.

Voor wie?

De rolsteiger cursus is geschikt voor alle medewerkers die (montage)werkzaamheden met een rolsteiger uitvoeren. Zowel voor beginnende als ervaren werknemers.

Wil je de training met collega’s volgen? Met een in-company opleiding komen we langs op locatie. Ook kan je de training online volgen en deskundigen detacheren.

Offerte

Bij Bouwradius is het ook mogelijk om een in-company cursus te volgen op eigen locatie, of je nu een grote of kleine, zelfstandige onderneming hebt.
Klik hier voor een offerte

Investering

Wat zijn de kosten voor een rolsteiger cursus? De kosten zijn € 382,-; De prijzen zijn inclusief een bijdrage aan de accommodatie, koffie, thee, lunch en indien van toepassing, examen. Deze bedragen zijn exclusief BTW.

Tip: Informeer bij je werkgever naar het Persoonlijk Ontwikkelbudget. Werkgevers hebben immers veel profijt van de nieuwe kennis uit onze bedrijfsopleidingen

Vragen?

Heb je nog vragen over deze Rolsteiger cursus? Of wil je zeker weten dat het de juiste cursus voor jou is? Wij lichten het graag toe. Bel ons op (079) 36 85 800 of mail gerust via info@bouwradius.nl. We zien je graag op onze cursuslocatie of in-company op eigen locatie.
Meer leren over de steigerbouw? Wij geven ook andere steigerbouw opleidingen: Over Bouwradius
Bouwradius Training & Advies biedt trainingen voor bouwondernemingen aan alle niveaus, van bouwplaatspersoneel tot hoger kader. Onze adviseurs beschikken over een uitgebreid netwerk en expertise. Zo hebben we in de afgelopen jaren meer dan een miljoen scholingsdagen gerealiseerd voor werknemers uit duizenden bedrijven. Bouwradius Training & Advies is jouw natuurlijke partner voor jouw scholingsbeleid.
€ 382,-
per persoon