Wanneer wil je gaan?

Deze training wordt binnenkort weer gepland,
voor meer informatie kunt u bellen naar 079 36 85 800

Verplaatsen van lasten

Video

Meer weren over VVL? Bekijk dan onderstaande video.

Intro

Veel letsel en schade in de bouw is het resultaat van het onjuist gebruik van hijsgereedschap en hijswerktuigen. Daarom zijn werkgevers wettelijk verplicht om personeel goed en aantoonbaar op te leiden voor risicovolle werkzaamheden. Een cursus voor het veilig verplaatsen van lasten, ook wel een VVL cursus, draagt bij de algemene veiligheid en aan de ontwikkeling van werknemers.

✔ Bij succesvolle afronding van de opleiding veilig hijsen ontvang je een certificaat. Deze is 5 jaar geldig.

Veiligheid is de belangrijkste factor bij het verplaatsen van zware lasten en daarom wordt tijdens onze training veel aandacht besteed aan veiligheidsvoorschriften en -procedures. . Je leert dan ook niet alleen hoe je moet communiceren tijdens het verplaatsen van de last, maar ook hoe je moet omgaan met noodsituaties.

Naast de praktische vaardigheden leer je ook alles over de wet- en regelgeving met betrekking tot het verplaatsen van zware lasten, en krijg je theorieles over hijswerktuigen en hijsgereedschappen. Je leert bijvoorbeeld welke verantwoordelijkheden je hebt als het gaat om de veiligheid van de omgeving en hoe je moet voldoen aan de eisen van de Arbowet.

De training 'Verplaatsen van lasten' (VVL) stelt werknemers in staat om veilig en efficiënt zware lasten te verplaatsen, waardoor het risico op letsel en schade aan de omgeving wordt verminderd. Bij het succesvol voltooien ontvang je een certificaat dat aantoont dat je als medewerker voldoende kennis hebt van het verplaatsen van lasten. Dit VVL certificaat is voor 5 jaar geldig, daarna dien je het examen opnieuw af te leggen.

Wat leer je?

In deze cursus ‘Verplaatsen van lasten’ leer je veilig hijsen en lasten veilig en doelmatig aanslaan en verplaatsen.

Resultaat
✔ Verantwoord lasten aanslaan en verplaatsen
✔ De juiste hijsmiddelen inzetten voor het verplaatsen van lasten
✔ Voldoen aan de wettelijke eisen voor het verplaatsen van lasten
✔ Effectief en communicatief vaardig betrokken zijn tijdens het verplaatsen

Duur training

Onze VVL cursus duurt in totaal 1 dag

Programma

Tijdens de training voor het verplaatsen van lasten worden de volgende praktijk en theoretische onderdelen behandeld:

Theorie onderdelen:
 • Wet en regelgeving
 • Begrippen met betrekking tot het verplaatsen van lasten
 • Soorten en kenmerken van hijswerktuigen
 • Soorten en kenmerken van hijsgereedschap
 • Wijze van aanslaan met betreffende hijsgereedschap
 • Afkeurcriteria hijsgereedschap
 • Speciaal hijsgereedschap
 • Veilig verplaatsen van lasten
 • Communicatie bij het verplaatsen van lasten
Praktijkonderdelen:
 • Veilig verplaatsen van diverse lasten
 • Communiceren met de kraanmachinist
De training wordt afgesloten met een theorietoets. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat in de vorm van een pas als bewijs van deelname.

Locatie: Klik op "Bekijk datums" voor de beschikbare locaties.
Liever op eigen locatie? Informeer dan naar een in-company maatwerk cursus.

Datum: Klik op ‘Bekijk datums’ voor de beschikbare data.

Staat er op dit moment geen training in de planning? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens achter via het inschrijfformulier. Wij kijken graag met je naar de mogelijkheden.

Voor wie?

De cursus ‘Verplaatsen van lasten’ is voor uitvoerende medewerkers die (incidenteel) lasten verplaatsen. Vaak zijn dit riggers, aanpikkers, pikelateuren of lastbegeleiders.

Wil je de training met collega’s volgen? Met een in-company opleiding komen we langs op locatie. Ook kan je de training online volgen en deskundigen detacheren.

Offerte

Bij Bouwradius is het ook mogelijk om een in-company cursus te volgen op eigen locatie, of je nu een grote of kleine, zelfstandige onderneming hebt. Voor een training op eigen locatie moet de locatie geschikt zijn voor een kraan.
Klik hier voor een offerte

Investering

De kosten om een VVL certificaat te kunnen halen zijn € 475,-; De prijs is inclusief een bijdrage aan de accommodatie, koffie, thee, lunch en indien van toepassing, examen. Deze bedragen zijn exclusief BTW.

Vragen?

Heb je nog vragen over deze Verplaatsen van Lasten training? Of zeker weten dat het de juiste cursus voor jou is? Bel ons op (079) 36 85 800 of mail gerust via info@bouwradius.nl. We zien je graag op onze cursuslocatie of in-company op eigen locatie.

Ben je al expert in verplaatsen van lasten? We geven ook andere cursussen voor veiligheid en milieu: Over Bouwradius
Bouwradius Training & Advies biedt trainingen voor bouwondernemingen aan alle niveaus, van bouwplaatspersoneel tot hoger kader. Onze adviseurs beschikken over een uitgebreid netwerk en expertise. Zo hebben we in de afgelopen jaren meer dan een miljoen scholingsdagen gerealiseerd voor werknemers uit duizenden bedrijven. Bouwradius Training & Advies is uw natuurlijke partner voor uw scholingsbeleid.
€ 475,-
per persoon