Wanneer wil je gaan?

4 en 5 december 2023
08:30-16:00 · Hengelo €585,-

Herstellen houtconstructie

Intro

Hout is een bouwmateriaal dat veel is toegepast in monumenten. Bij het restaureren van monumenten moet de houtconstructie dan ook vaak hersteld worden. Uiteraard is het van groot belang dat de oorspronkelijke constructie zoveel mogelijk wordt behouden. Dit is mogelijk als het herstel op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

Waarom
De Stichting Erkende Restauratie Kwaliteit heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangegeven dat restauratieprofessionals aantoonbaar over genoeg kennis moeten beschikken. Dit gaat over kennis van houtsoorten, zaagwijzen en de juiste toepassing van hout.

Het is belangrijk dat je gebreken en aantastingen kan herkennen en weet wat voor schade daardoor kan ontstaan. Er zijn vele reparatietechnieken in de monumentenzorg, deze leer je allemaal in onze cursus houtherstel.

Wat leer je?

In onze cursus houtherstel leer je historische houtconstructies op de juiste manier te herstellen. De training bestaat zowel uit theorie- als praktijkonderdelen.

Resultaat
✔ Leer verschillende methoden om gebintstijlen aan te helen
✔ Leer alles over verschillende bevestigingsmethodes
✔ Leer de verschillende mogelijkheden van aanhelen van sporen

Duur training

De duur van onze cursus historisch houtconstructies herstel is 2 dagen.

Programma

Wat kun je allemaal verwachten als je de cursus houtconstructie herstel
volgt? Het programma bestaat uit theorie- en praktijkonderdelen. Hierin komen onder andere de volgende onderdelen naar voren:
  • Houtaantasting door weersinvloeden, schimmels en insecten
  • Methoden om gebintstijlen aan te helen, balkkoppen met losse pennen, doorgestoken pennen van ankerbalken
  • Vervangen, aanscherven van muurplaten, blokkeels, met verborgen hele en halve zwaluwstaarten tegen afschuiven, o.a. bij dekbalkjukken
  • Aanhelen van sporen met diverse mogelijkheden
  • Hergebruik van afkomend materiaal, voor aanhelen, inzetten losse pennen.
  • Bevestiging door middel van bouten, verlijming ed.
  • Aandacht voor moderne methoden, herstel en conservering
Locatie: Klik op "Bekijk datums" voor de beschikbare locaties.
Datum: Klik op 'Bekijk datums' voor de beschikbare data.

Zijn er nog geen data gepland? Laat dan je gegevens achter. Zodra er een datum is gepland, stellen we je hier direct van op de hoogte.

Voor wie?

Onze training houtconstructies is ontwikkeld voor timmerlieden, voorlieden, uitvoerders en begeleiders bij aannemers en timmerbedrijven Deze zijn in de praktijk werkzaam op het gebied van (monumenten)onderhoud, restauratie en renovatie. De cursus is ook geschikt voor erfgoedprofessionals.

Investering

De investeringskosten zijn € 585,-; De prijzen zijn inclusief een bijdrage aan de accommodatie, koffie, thee, lunch en indien van toepassing, examen. Deze bedragen zijn exclusief BTW.

Vragen?

Heb je nog vragen over de cursus houtcontructies? Of wil je zeker zeten dat het de juiste cursus voor jou is? Bel ons op (079) 36 85 800 of mail via info@bouwradius.nl.

Ben je al een expert in het herstellen van historische houtcontructies? Neem dan een kijkje tussen onze andere Renovatie trainingen

Over Bouwradius
Bouwradius Training & Advies biedt trainingen voor bouwondernemingen aan alle niveaus, van bouwplaatspersoneel tot hoger kader. Onze adviseurs beschikken over een uitgebreid netwerk en expertise. Zo hebben we in de afgelopen jaren meer dan een miljoen scholingsdagen gerealiseerd voor werknemers uit duizenden bedrijven. Bouwradius Training & Advies is jouw natuurlijke partner voor jouw scholingsbeleid.
€ 585,-
per persoon