Certificaat Toezichthouder Steigergebruik: Veilig en betaalbaar aan het werk
Binnen de Richtlijn Steigers zijn diverse eisen opgesteld voor het (de)monteren van steigers. Om een steiger te mogen (de)monteren, moet je eerst het certificaat Aspirant Hulpmonteur behalen. Vervolgens kun je doorgaan voor het certificaat Monteur Steigerbouw. Het traject om de Persoonscertificering te verkrijgen brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Doorgroeien naar 1e Monteur en Steigerinspecteur kost nog meer tijd en inspanning.
Met het certificaat Steigerinspecteur op zak ben je bevoegd om constructieve inspecties van steigers uit te voeren en deze vrij te geven voor gebruik. Je kunt de veiligheid van zowel standaardconfiguraties als complexe configuraties (categorie 1, 2, 3 en 4) beoordelen.
Voordelig alternatief
Wil je echter meer kennis opdoen over de risico's van steigers tijdens het gebruik zonder een kostbaar traject te doorlopen, dan is de training Toezichthouder Steigergebruik een prima optie. Want na het volgen van deze training ben je ook gekwalificeerd om de gebouwde steiger te controleren.
Deze eendaagse training wordt afgesloten met een toets. Als je slaagt voor deze toets, ben je bevoegd om de veiligheid van gebouwde steigers te beoordelen, zowel voor standaardconfiguraties als complexe configuraties (categorie 1, 2, 3 en 4). Je communiceert hierbij met het steigermontagebedrijf op het technische niveau van de 1e Monteur of Voorman.
De training Toezichthouder Steigergebruik biedt een betaalbare en efficiënte manier om te voldoen aan de Richtlijn Steigers. Je kunt deze training volgen via Bouwradius, zoek hiervoor op onze website www.bouwradius.nl op 'toezichthouder steigergebruik'. Voor meer informatie kun je ook terecht op www.richtlijnsteigers.nl.
De taken van een Toezichthouder Steigergebruik zijn gericht op het waarborgen van de veiligheid en het correct gebruik van steigers. Hier zijn enkele van zijn belangrijkste verantwoordelijkheden:
1. Periodieke controles: Na het vrijgeven van de steiger door de 1e Monteur of de Steigerinspecteur voert de Toezichthouder steigergebruik regelmatige inspecties uit om te verzekeren dat de steiger veilig blijft tijdens het gebruik. Dit is vooral belangrijk na wijzigingen in de constructie of na extreme weersomstandigheden.
2. Communicatie en rapportage: Het communiceren van bevindingen met de betrokken partijen, zoals aannemers en steigerbouwers. Dit kan ook het opstellen van rapporten omvatten over de staat van de steiger.
3. Opleiding en certificering: De aanwezigheid van een gecertificeerde toezichthouder is belangrijk op een bouwplaats. Want bij een inspectie moeten de juiste papieren overlegd worden om eventuele boetes of het stilleggen van de werkzaamheden te voorkomen.
4. Veiligheidsmaatregelen: Zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen worden nageleefd, zoals het gebruik van leuningen, kantplanken en veilige toegangspunten.
5. Aanpassingen en onderhoud: Toezicht houden op eventuele aanpassingen of onderhoudswerkzaamheden aan de steiger om ervoor te zorgen dat deze veilig blijven.
Deze taken zijn essentieel om de veiligheid van werknemers die op hoogte werken te waarborgen en om te voldoen aan de wettelijke vereisten.
Conclusie
Het behalen van het certificaat Toezichthouder Steigergebruik biedt aanzienlijke financiële en veiligheidsvoordelen. Het stelt je in staat om de veiligheid van steigers tijdens het gebruik te waarborgen zonder een langdurig en kostbaar certificeringstraject te doorlopen. Door de training te volgen en de toets te behalen, kun je voldoen aan de Richtlijn Steigers en een belangrijke rol spelen in het handhaven van veilige werkomstandigheden op de bouwplaats.