STAP-subsidie

Met maar liefs € 1.000,- opleidingstegoed kun je je verder ontwikkelen.
Je hebt vast wel gehoord van het STAP Budget? Zo niet lees dan snel verder om te ontdekken dat je een training bij Bouwradius kunt volgen en tot € 1.000,- inclusief BTW subsidie kunt krijgen op die training. Dus bijna alle trainingen zijn dan GRATIS!
Wel van gehoord, zoek dan snel een training uit die onder de STAP subsidie valt en meld je alvast aan.  
Het aanvragen van STAP subsidie lijkt moeilijker dan het is. Het belangrijkste is timing. Zorg dat je zelf op 3 juli 2023 om 10:00 uur via www.stapuwv.nl met je DigiD klaar zit om je STAP subsidie aan te vragen.

Vooraanmeldingen

Nadat je je hebt aangemeld voor een training,  ontvang je van ons een STAP aanmeldingsbewijs (pdf). Dat aanmeldingsbewijs heb je nodig op op 3 juli 2023 vanaf 10 uur de STAP-subsidie aan te kunnen vragen via www.stapuwv.nl.

TIP1: wacht niet met de aanvraag tot na het aangegeven tijdstip. Toekenning van de STAP-subsidie gaat volgens het principe "Wie het eerst komt, het eerst maalt."

TIP2: kijk van tevoren op www.uwv.nl/stap welke informatie het UWV precies nodig heeft bij een aanvraag, en zorg dat je alles bij de hand hebt om het moment dat je de aanvraag indient.

Je zit nergens aan vast. Als je de STAP-subsidie voor de training niet krijgt toegewezen, dan kun je de training annuleren of naar de volgende mogelijkheid verplaatsen.

Wat is STAP nu precies

De afkorting STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie, waarbij deze subsidie speciaal is bedoeld voor mensen die een training willen volgen. De overheid wil met dit STAP-budget alle Nederlandse inwoners stimuleren om zelf het heft in handen te nemen wanneer het aankomt op hun professionele carrière. Het doel van deze subsidie is hierbij om zowel werkenden als werkzoekenden meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt.
Het UWV maakte deze video over het STAP-budget.

STAP-budget ter vervanging fiscale aftrek scholingskosten

Waar voorheen studiekosten en andere scholingsuitgaven fiscaal aftrekbaar waren, is dit vanaf 1 januari 2022 niet meer het geval. Vanaf 1 maart 2022 is het wel mogelijk om voor het STAP-budget in aanmerking te komen.

STAP-budget voor iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt

Het STAP-budget is bedoeld voor iedere werkende (in loondienst of als ondernemer) en werkzoekende. Het maakt niet uit in welke branche je werkt en of je je wilt laten bij- of omscholen. De training die je wilt volgen, moet zijn opgenomen in het STAP scholingsregister. Dit is bij vrijwel al onze trainingen het geval.

Aanvullende voorwaarden waar je aan moet voldoen voor het verkrijgen van de subsidie:

Welke trainingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Het doel van het STAP-budget is duidelijk; mensen de kans bieden om zichzelf om- of bij te scholen en daarmee goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Maar welke trainingen komen in aanmerking om hier invulling aan te geven? Bij Bouwradius Training en Advies hebben wij een speciale website ingericht met alle trainingen die in aanmerking komen voor het STAP-budget.

Onze trainingen die in aanmerking komen:

Training met STAP-budget volgen in slechts enkele stappen


Het is erg eenvoudig om bij ons een training met het STAP-budget te volgen. Je bent namelijk slechts een viertal stappen verwijderd van jouw GRATIS training.

Hoe werkt het inschrijfproces?

  1. Schrijf je in voor een opleiding
    Je schrijft je via onze website in voor een van onze traininen en hierna ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs.
  2. Dien je aanvraag in bij het UWV
    Met het STAP-aanmeldingsbewijs dien je je aanvraag in via het STAP-portaal van het UWV. Het UWV beslist vervolgens of het STAP-budget wordt toegekend. Hier hebben wij géén invloed op en kunnen je dan ook geen garantie bieden op een toekenning van het STAP-budget.
  3. Wacht op goedkeuring
    Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het toegekende subsidiebedrag in mindering gebracht op jouw trainingskosten en dat is veelal 100% en krijgt Bouwradius het subsidiebedrag uitgekeerd van het UWV.

Wat gebeurt er als je het STAP-budget niet krijgt toegekend?

Het is uiteraard heel jammer als je het STAP-budget in de betreffende aanvraagronde niet krijgt toegewezen. Gelukkig mag je het in een volgend aanvraagtijdvak opnieuw proberen! Het is dan wel belangrijk dat je opnieuw inschrijft bij Bouwradius en een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs aanvraagt voor de training die je wil gaan volgen. Als je aanvraag wordt afgekeurd door het UWV, dan ben je uiteraard niet verplicht om de training (betaald) te gaan volgen. Wil je dat wel? Dan kun je opnieuw inschrijven en aangeven dat je geen gebruik wil maken van het STAP-budget.  

STAP-budget is verdeeld in tijdvakken

Om te voorkomen dat het STAP-budget in het begin van het jaar onmiddellijk wordt opgemaakt, is het budget verdeeld over een zestal aanvraagtijdvakken. In welk vak jij de aanvraag moet voltooien, is afhankelijk van de startdatum van jouw gekozen training. In het algemeen geldt de regel dat een training minimaal 4 weken na je aanvraag dient plaats te vinden en maximaal 3 maanden na het aanvraagtijdvak. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende tijdsvakken met hun eerst mogelijke en uiterste startdatum.


Aanvragen STAP budget vanaf Eerst mogelijke startdatum van je training of opleiding
(4 weken na aanvraag)
Uiterste startdatum van je training of opleiding
(binnen 3 maanden na einddatum tijdvak)
1 november 2022 (gesloten) 29 november 2022 31 maart 2023
2 januari 2023 (vervallen) 29 januari 2023 31 mei 2023
17 maart 2023 (gesloten) 29 maart 2023 30 juli 2023
1 mei 2023 (gesloten) 29 mei 2023 30 september 2023
3 juli 2023 31 juli 2023 30 november 2023
4 september 2023 29 september 2023 31 januari 2024
1 november 2023 29 november 2023 31 maart 2024

Is het budget voor het tijdvak dat jij hebt gekozen op? Dan bepalen we met jou een nieuwe startdatum en kun je de aanvraag opnieuw indienen. Het is dus belangrijk dat je op voorhand nagaat of er voor het tijdvak van jouw voorkeur nog budget over is. Neem bij vragen contact met ons op, zodat wij je kunnen ondersteunen bij de nieuwe aanmelding.

Wij raden je bovendien aan om jezelf zo snel mogelijk in te schrijven nadat het tijdvak is opengesteld, want bij deze regeling geldt echt OP = OP.

STAP-budget inzetten!

Bijna het volledige aanbod van Bouwradius Training en Advies B.V. komt in aanmerking voor het STAP-budget. Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers, want zij kunnen je informeren en helpen bij de keuze van de training en het aanmeldproces.

Heb je nog vragen? Kijk op de 'Veel gestelde vragen' pagina over de STAP-subsidie.