Veel gestelde vragen over de STAP-subsidie

Hoe gaat het aanvragen van het STAP-budget in zijn werk?

1. Allereerst maak je een keuze uit één van onze STAP-trainingen.
2. Schrijf je in voor de gewenste opleiding.
3. Na de inschrijving ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Let op! Je zit nog nergens aan vast. Je inschrijving bij Bouwradius wordt pas definitief als je aanvraag door het UWV wordt goedgekeurd.
4. Vanaf maandag 3 juli 2023, 10:00 uur kun je met het STAP-aanmeldingsbewijs van Bouwradius het STAP-budget aanvragen op het STAP-portaal van UWV. Ga hiervoor naar www.stapuwv.nl en log in met je DigiD.

Let op: bij drukte kan er een wachtrij zijn om STAP-budget aan te vragen. Sluit je browser of tabblad niet. Anders ben je jouw plek in de wachtrij kwijt en moet je opnieuw beginnen.
5. Na maximaal 4 weken ontvang je bericht van het UWV of je aanvraag is goedgekeurd.
6. Is je aanvraag goedgekeurd: je kunt starten met je opleiding.

Belangrijk: Wat heb je nodig? STAP-aanmeldingsbewijs en DigiD

Om je STAP-budget bij het UWV te kunnen aanvragen ga je naar www.stapuwv.nl. Vervolgens heb je nodig:
1. Je DigiD: zorg dat deze voor 3 juli is geactiveerd.
Meer informatie over het gebruik van DigiD en de DigiD-app vind je hier:
https://www.digid.nl/
https://www.digid.nl/inlogmethodes/digid-app/
https://www.digid.nl/hulp/stapvoorstap
2. Je STAP-aanmeldingsbewijs (PDF). Dit ontvang je binnen maximaal één werkdag na je inschrijving bij Bouwradius per E-mail.
Heb je dit niet ontvangen? Check even je ongewenste e-mail/spambox of neem contact met ons op.
Houd ook je studentnummer bij de hand: dit vind je bovenaan het STAP-aanmeldingsbewijs.

Wat is het STAP-budget?

1. Vanaf 2022 kun je jaarlijks STAP-budget aanvragen bij het UWV. Dit is een bedrag van maximaal €1000,- euro voor een opleiding, training of cursus. Je kunt deze subsidie gebruiken voor bij- of omscholing. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie. Inschrijven bij Bouwradius kan nu al, aanmelden bij het UWV via www.stapuwv.nl
2. Meer informatie over de STAP-subsidieregeling:
www.stapuwv.nl
https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-ontwikkelen/leven-lang-ontwikkelen-financiele-regelingen/stap-budget

Waarom geeft de Rijksoverheid STAP-budget?

Per 1 januari 2022 is de regeling voor het fiscaal aftrekken van studiekosten vervallen. Het STAP-budget vervangt deze studiekostenregeling. Het doel van het STAP-budget is om mensen de kans te geven om zichzelf te versterken op de

Moet ik zelf iets betalen als ik gebruik maak van het STAP-budget?

Als de totale kosten van je training € 1000,- (incl. BTW) of minder zijn dan hoef je niks voor je training te betalen. Dit geldt voor de meeste trainingen van Bouwradius ! Je hoeft ook niks voor te schieten. Als je aanvraag voor STAP-budget door het UWV wordt goedgekeurd dan ontvangen wij van het UWV een bericht. Wij sturen vervolgens een factuur naar het UWV en het UWV maakt het STAP-budget aan ons over. Jij hoeft hier verder niks voor te doen en volgt je training echt helemaal gratis! Als je aanvraag wordt afgekeurd door het UWV, dan ben je uiteraard niet verplicht om de training (betaald) te gaan volgen. Wil je dat wel? Dan kun je na het bericht van het UWV opnieuw inschrijven en aangeven dat je geen gebruik wil maken van het STAP-budget.  

Sommige trainingen van Bouwradius zijn duurder dan € 1.000,- Dit wordt duidelijk aangegeven als je gaat inschrijven voor de betreffende training. Als het UWV jouw training goedkeurt, dan ontvangen wij van het UWV een bericht. Wij versturen vervolgens een factuur van € 1.000,- naar het UWV een een factuur voor het bedrag boven de € 1.000,- naar jou of je werkgever.

Wanneer krijg je te horen of je aanvraag is goedgekeurd?

Het UWV heeft een termijn van 4 weken om de aanvraag te controleren. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de aanvragen eerder verwerkt worden. Zodra de deelnemer beschikt over een goedgekeurde toekenning is het recht op het STAP-budget akkoord. Toekenningen worden gedaan als iemand voldoet aan de voorwaarden en het aantal beschikbare budgetten nog niet is vergeven.

Je aanvraag wordt goedgekeurd: je kunt starten met je training

Als je aanvraag door het UWV wordt goedgekeurd ontvang je een bericht van het UWV. Ook Bouwradius ontvangt een bericht van het UWV, je hoeft dus zelf niets meer aan ons door te geven! Vervolgens sturen we je alle cursusmaterialen toe en ontvang je een uitnodiging.
Je inschrijving is nu definitief en je kunt op de door jou aangegeven datum starten met de training! Het UWV verwacht dat je de training vervolgens binnen de aangegeven studieduur (de periode tussen de startdatum en de einddatum op je STAP-aanmeldingsbewijs) afrondt.

Wat moet je doen wanneer je aanvraag is afgekeurd?

Jammer dat de aanvraag is afgekeurd. Het kan zijn dat het budget voor het tijdvak dat jij gekozen hebt op is of dat je niet voldoet aan de basisvoorwaarden (zie hierboven onder "Voor wie is het STAP-budget". Je zit uiteraard nergens aan vast: je inschrijving wordt geannuleerd en je bent dus niet verplicht om met de training te starten.
Je kunt het tijdens een volgend aanvraagtijdvak gewoon nog een keer proberen of nu inschrijven zonder STAP-budget.
Let op! Je moet voor een volgende ronde ook een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs aanvragen met de juiste start- en einddatum. Wij raden je aan de aanvraag onmiddelijk in te dienen zodra het volgende tijdvak is opengesteld.
Heb je een vraag over de afwijzing van je STAP-budget aanvraag? Neem dan even contact op met het UWV. Bouwradius heeft geen invloed op de toe- of afwijzing van jouw aanvraag door het UWV.

Kan ik meerdere aanvragen voor STAP-budget doen?

Je kunt meerdere aanvragen doen. Echter kun je maar één keer per kalenderjaar het STAP-budget voor één training toegekend krijgen. Heb je STAP-aanmeldingsbewijzen voor meerdere opleidingen of bij meerdere opleiders aangevraagd? Overweeg dan goed welk aanmeldingsbewijs je bij het UWV gaat indienen. Als één van je aanvragen wordt goedgekeurd, dan worden je overige aanvragen in hetzelfde kalenderjaar automatisch afgekeurd door het UWV.

Wat als de kosten van mijn gekozen opleiding hoger of lager dan €1000,- zijn?

Als het bedrag hoger dan €1000,- euro uitvalt dan wordt er tot maximaal €1000,- euro subsidie uitgekeerd. Dat wil zeggen dat het resterende bedrag zelf of door een werkgever betaald dient te worden. Zijn de kosten lager dan €1000,- euro dan wordt er alleen subsidie toegekend gelijk aan het totaalbedrag van het lesgeld, verplichte studiematerialen en examengeld tot een maximum van € 1.000,-

Kan ik het bedrag van €1000,- euro verdelen over meerdere opleidingen, trainingen of cursussen?

Nee, het is niet mogelijk om het maximumbedrag van €1000,- euro te gebruiken voor verschillende scholingstrajecten. Je krijgt het budget slechts 1x per kalenderjaar, voor 1 scholingstraject toegekend door het UWV.
Ben je nog bezig met een opleiding die jij of je werkgever zelf heeft betaald? Of heb je net een betaalde opleiding afgerond? Dan kun je voor een nieuwe opleiding gewoon een STAP-aanmeldingsbewijs aanvragen en bij het UWV indienen. Het is niet mogelijk om achteraf STAP-budget aan te vragen voor lopende opleidingen of een training die je al hebt afgerond.