Banner
HomeDuurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Een zaak van nationaal en internationaal belang
Het maatschappelijk besef om duurzaam te bouwen en energielasten te beheersen, neemt steeds meer toe. Naast stevige ambities die de rijksoverheid en marktpartijen in de bouwsector met elkaar hebben afgesproken, wordt ook de regelgeving nog verder aangescherpt. In het Bouwbesluit is de EPC per 1 januari 2015 verlaagd van 0,6 naar 0,4. Vanaf 2020 worden alleen nog (bijna) energie neutrale gebouwen gerealiseerd. Energiebesparing is daarom niet alleen een belangrijk middel om de Europese klimaatdoelen te behalen, maar ook om de problematiek van de stijgende woonlasten aan te pakken. Door in de gebouwde omgeving energie te besparen wil de overheid dat bewoners meer greep krijgen op de totale stijgende woonlasten.

Goed voor uw klant en voor uw resultaat
Bouwbedrijven zien zich in de huidige markt voor de opdracht gesteld om de meest duurzame woning met maximaal rendement te realiseren. Hierbij dient het optimale evenwicht bepaald te worden tussen maximaal bouwkundige en minimaal installatietechnische investeringen met als gevolg voor de klant de laagst mogelijke woonlasten als gegarandeerd eindresultaat.

Hoe realiseer je duurzame bouw in de praktijk?
In hoeverre kom je daarbij tot de juiste volgorde en samenhang van investeringen? Hoe kan je de woning het beste bouwfysisch en economisch ontwerpen en berekenen? Op welke wijze bereken en detailleer je de luchtdichtheid tegen de laagste kosten en de minste uitvoeringsrisico’s? Welke materialen zorgen daarbij voor het beste resultaat? Hoe moeten deze materialen in de dagelijkse bouwpraktijk worden toegepast zodat bouwconstructies zo optimaal luchtdicht mogelijk worden uitgevoerd? Hoe kunnen we in de praktijk controleren of het gerealiseerde bouwproject aan alle uitgangspunten voldoet?

Rendement++    : Energiezuinig bouwen met dubbel rendement
Om uw eigen bouwproject bouwfysisch en economisch zo goed mogelijk te kunnen analyseren, ontwerpen, berekenen, detailleren en uit te voeren, introduceert Bouwradius het energiezuinig concept ‘Rendement++’. Na het doorlopen van dit praktische en compacte vierstappenplan onderscheidt u zich niet alleen als deskundig energiezuinige bouwer en gesprekspartner, maar realiseert u vooral een optimaal rendement uit uw eigen bouwproject en gegarandeerd de laagste woonlasten voor uw klant en/of bewoner. In vier compacte stappen van analyseren, ontwerpen, berekenen, trainen, organiseren en meten:

 1. Kiezen en analyseren van uw bouwproject
  Onze adviseur analyseert eerst uw eigen bouwproject op bouwfysische en economische aspecten. Desgewenst kan hij gelijktijdig ook de EPC berekening van uw bouwproject berekenen. 

 2. Leren en doen: ontwerpen en berekenen van uw bouwproject
  Op basis van de projectanalyse uit stap 1 wordt tijdens een eendaagse training door de trainer en de deelnemers gezamenlijk uw eigen bouwproject bouwfysisch en economisch ontworpen en doorgerekend. Na afloop is het ontwerp en de berekening hiervan daadwerkelijk gereed. De deelnemer heeft kennis en helder inzicht verkregen in de wijze waarop voor u zelf en uw klant de meeste rendabele investering kan worden gerealiseerd met de laagste woonlasten als gegarandeerd resultaat. Als deelnemer bent u nu op het gebied van energiezuinig bouwen een volwaardig en deskundig gesprekspartner voor alle partijen in het bouwproces.

  Trainen van vakmensen op de bouwplaats en uitvoerders: optimaal uitvoeren van thermische isolatie en luchtdichte bouwconstructies (verankering, bevestiging en luchtdichting) en voorkomen van koudebruggen. 

 3. Organiseren 
  Hoe kunt u bij de organisatie van uw bouwproject de (digitale) informatie tijdens de uitvoering optimaal delen met betrokken partners om het werk samen in één keer goed te doen, zodat iedereen er beter van wordt? Door onze integrale projectgerichte aanpak om optimaal te plannen, partijen te verbinden en continu te verbeteren, realiseert u een soepel, voorspelbaar en beheersbaar uitvoeringsproces met gegarandeerd verbeterd rendement. Integratie van het digitale opleverdossier en het documenteren van bewijslast voor het energielabel maakt daar deel van uit. 

  In 2016 wordt de wet ‘Kwaliteitsborging voor het bouwen’ van kracht. Dat heeft tot gevolg dat bij oplevering van het bouwwerk een digitaal dossier moet worden samengesteld, waarin alle as-built informatie  is opgenomen. 

 4. Meten
  De uitvoeringscontrole op de bouwplaats geschiedt door meten en controleren van de luchtdichtheid met Blowerdoor, ondersteund door rook en thermografie. 


Interesse?
Geïnteresseerd in onze praktische, projectgerichte en ambitieuze aanpak? In een uur laten wij u zien welke voordelen onze praktische aanpak voor uw bouwproject en organisatie biedt. Neem contact op met uw Bouwradius adviseur of vul onderstaand formulier in, zodat wij een afspraak voor u kunnen inplannen.

     Bel mij

     Meer informatie? Wij bellen u direct terug.

     Uw naam: *

     Telefoonnummer: *

     Uw emailadres: